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March 17, 2016

ATTORNEY-CLIENT PRIVILEGED COMMUNICATION/
NOT A PUBLIC DOCUMENT

Via E-Mail: cconnolly@boro.belmar.nj.us and Fax
Colleen Conmolly, Business Administrator

Belmar Municipal Building

601 Main Street

Belmar, New Jersey 07719

Re;  Borough of Belmar’s “Pay to Play” Ordinances
Dear Ms. Connolly:

You have requested that this firm review the Borough of Belmar’s “Pay to Play™ Ordinances, in
particular Ordinance 4-19 “Restrictions on Campaign Contributions by Vendors to the Borough”
and Chapter IX “Conflicts of Interests.” We have reviewed the Borough’s current ordinance and
draft Ordinance No. 2016-01, which would amend and supplement Chapter IX “Conflicts of
Interest.” Qur analysis is provided below.

It is our opinion that the Borough’s current “Pay to Play” Ordinance goes beyond the scope of the
municipality’s power as it broadly restricts vendors who have made expenditures or contributions
to political campaigns from contracting with the Borough. Specifically, the current Ordinance
exceeds the Municipality’s authority due to its potential restriction of State campaign
contributions; inclusion of conflict of interest penalties; temporal restrictions that are in conflict
with State Election Law; and broad definitions that raise First Amendment concerns. As such, it is
recommended that the Borough amend the Ordinance to comply with New Jersey Law.

Generally, N.L.S.A. 40:48-2 authorizes municipalities in the State of New Jersey to adopt such
ordinances, regulations, rules and by-laws as necessary and proper for a good government.
Further, N.J.S.A. 40A:11-51 authorizes the Borough to adopt ordinances limiting the award of
public contracts to entities that have made campaign contributions; and limiting the contributions
that such vendors may make. However, the language of current “Definitions” 9-1, Chapter IX,
“Conflicts of Interest” includes language that goes beyond restricting the municipality from
definition is overly broad and violates the State’s pay to play laws as it may be read to restrict out
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of County and State-level contracting and contributions. Thus, this definition should be removed
from the Ordinance.

In Schroeder v. Cnty. of Atl., 440 N.J. Super. 251 (2014), the Court provided that:

The state pay-to-play statute ...restricts contributions as they relate
to state contracts only. Therefore, the state's ability to contract with
donors remains exclusively subject to the state pay-to-play statute, It
is also important that the state has conferred the power on local
government to create their own pay-to-play laws which exclusively
dictate the effect of campaign contributions of any type on the
ability to contract with the local government and not with the state.

Id. at 266-67, emphasis added. In other words, a municipality cannot resirict contracts between the
State and its vendors. Id. The Borough should legally revise its current ordinance in this respect to
regulate only municipal election contributions and climinate broad language that may implicate
State-level activity, over which the Borough does not have jurisdiction.

In addition, the current Ordinance’s inclusion of “Prohibited Activities,” Chapter IX, Section 9-3,
also goes beyond the municipality’s authority as it regulates elected officials with respect to ethical
considerations and imposes penalties with respect to same in Section 9-10. While, as noted above
N.J.S.A. 40:48-1 gives a municipality broad police powers to prescribe the duties of its officers, it
has been held that the Statute does not give the municipality the authority to regulate ethical
conduct.

In Traino v. McCoy, 187 N.J. Super. 683 (1983) the Court provided that:

[N.L.S.A. 40:48-1] has been interpreted as not giving a municipal
governing body any authority to affect the duties and terms of office
of elected officials. In Lynch v. West New York, 115 N.J. Super. |
(App. Div, 1971), the court struck down an ordinance which altered
the cligibility and the terms of service of the Commissioners of
West New York. It held:

The above statutory provision [N.J.S.A. 40:48-1] does not apply to
or warrant the making of an ordinance prescribing and defining the
duties and terms of office or commissioners elected by the people.
Their duties and terms of office are prescribed and defined by acts
of the Legislature. The commissioners are not “officers or
employees” to be paid compensation for the services rendered in
their employment. The commissioners constitute a “governing body
of the municipality.”

For the same reasons, N.J.S.A. 40:48-1 does not authorize the

adoption of an ethics code which regulates clected officials,
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1d. at 644. Here, the Borough has enacted what appears to be cthical prohibitions with attendant
penalties, which are clearly within the ambit of the State Legislature, As such this portion of the
Ordinance should be amended to legally conform with N.J.S.A. 40:48-1.

Further, a municipality may not preempt federal law or state constitutional law in regulating local
campaign contributions, For example, “pay to play” regulations may not restrict the free speech
rights of individuals or organizations, Citizens United v. Fed. Election Comm’n, 558 U.S. 310
(2010). From our initial review of the current ordinance it is subject to a First Amendment
challenge as it contains a broad description of “campaign contributions” including “pass through™
contributions. Chapter IX, Section 9-1. Such broad language prohibits independent expenditures
and has been deemed unconstitutional. Id. see also Ariz. Free Enter, Club’s Freedom Club PAC v.
Bennett, 131 U.S. 2806 (2011).

The definition of “entity” in the Ordinance is also problematic because it does not conform to the
definition of “business entity” as provided in N.J.S.A. 19:44A-20.7. Curently, the Ordinance
broadly defines the term as: “Entity shall mean any corporation, professional corporation, joint
venture, general or limited partnership, trust or limited liability company, or subsidiary or parent of
any of the foregoing.” The current ordinance further violates the law as it does not carve out
exceptions for labor unions within the definition of “entity.” Chapter IX, Section 9-1. Such
restrictions have been held to be invalid. Commc’ns Workers of Am., AFL-CIO v. Christie, 413
N.J. Super. 229, 274 (App. Div. 2010). The Ordinance should be revised as recommended above.

Please note that any local ordinance adopted regarding campaign expenditures must be filed with
the Secretary of State. N.J.S.A. 40A;11-51(c). Upon review of the Secretary of State’s website it
does not appear that the current Ordinance was so submitted.

Lastly, please be advised that we have reviewed the Referendum Petition in Protest of the
Adoption of Ordinance No. 2016-01 and recommend that the Borough reject the Petition.

Should you have any questions, please do not hesitate to contact me.
Very truly yours,
Ramon Lirenon

RAMON E. RIVERA
For the Firm
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